Skip to Content
photo of Chemin Byron
Photo: Nic Lehoux

Chemin Byron

Geneva, Switzerland

Chemin Byron

Geneva, Switzerland

  • Design Principal

    Tom Kundig

This house is located in a traditional Swiss neighborhood on the outskirts of Geneva, Switzerland. Carefully integrated into its steeply sloped site, the design of the home balances a modern architectural language with a warm, intimate feel.

Taking advantage of its hillside site, the three-story home opens to views of Lake Geneva and the Jura Mountains beyond. Because the team worked closely with local Swiss builders and engineers, the design incorporates the high level of craftsmanship and precision for which Swiss architecture is known. This collaboration is also reflected in the exterior materials, where steel and glass are finished with traditional locally sourced terra cotta and European pine. Inside, a large lightwell integrates natural daylighting throughout each level, down to the semi-below-ground basement. An abstract figural sculpture by Antony Gormley commands the terrace, drawing views outdoors towards the lap pool, lake and mountains beyond. An approachable yet refined interior palette includes materials such as concrete, gray wood and metal finishes, as well as natural stone and stucco.

This was my first project in Switzerland, which was exciting because I’m a Swiss citizen. I spent a few years in Switzerland during my childhood and have important family connections there. It’s my homeland in a sense, and I was excited to be returning home for this project. Tom Kundig, FAIA, RIBA

Team